Novice

29.8.2006 - Internet stran

Nastal je prvi poizkus internetne strani, kjer boste lahko prebrali vse o druženju z našimi hrti.


31.7.2006 - Novo leglo

Veselo smo pričakali naše prvo leglo. Skotilo se je 6 mladičkov. Vsi so zdravi in uživajo ob mami.
Kontaktni podatki

ime: Simona Razpotnik
naslov: Celovška 269, 1000 Ljubljana
gsm: +386 41 964 023
mail: simona.razpotnik@siol.net
Pozdravljeni na spletni strani psarne Pallida. Vabim vse ljubitelje psov, še posebaj pa borzojev in sploh vseh hrtov, da se sprehodijo med novicami, pokukajo k našim scrkljancem in si ogledajo galerijo fotografij.

slika6

Z borzoji si delim svoje dneve več kot 10 let, že od kar pa se spomnim, pa sem obkrožena z živalmi. Veliko časa sem preživela na kmetiji pri stari mami, v mladosti sem se ukvarjala s konjeništvom, kar je še dandanes moja sprostitev in hobi. Sicer pa bila moja prva psička mešanka Marša, srečna najdenka, ki smo ji rešili življenje.

Moj prvi borzoi je bila psička Meri - Merylin z Palatinu. Z Meri sem se začela udeleževati razstav, osvojila je kar nekaj naslovov v lepoti, zaključila je 2 šampionata. Pri svojih 3 letih je Meri postala mamica 7 navihancem (3 samčkov in 4 samičkam), očka pa je bil izbranec iz Nemčije, samček Tobrinkasch von Piroschka - Filai. Doma je ostala samička Anisja - Nisja, po čudnem naključju pa smo kasneje dobili nazaj tudi samičko Avdotjo - Otjo in samčka Aksentija - Sena. Torej, kar velika "družina". Veliko svojega prostega časa sem posvetila mojim kosmatincem, se udeleževala z njimi razstav in coursinga, vandrala z njimi po dolgih sprehodih in pohajanja naokoli, s svojimi borzoji pa sem se družila tudi z drugimi "hrtaši". Vendar izmed vseh mojih borzojev je bila Anisja resnično pravi razstavni pes in razstave z njo so postale pravi užitek. Osvojila je res veliko nagrad, zaključila slovenski, hrvaški, avstrijski, inter šampionat, še nekaj naslovov v drugih državah.

Ne morem opisati vseh dogodivščin, ki smo jih preživeli skupaj, vam pa z veseljem razodenem katero od njih, če mi boste pisali in se spoznali z nami.

Za tiste, ki pasme ne poznate, pa sledi kratki opis (z dovoljenjem povzeto iz spletne strani Slovenskega kluba za hrte):

SPLOŠNI VTIS IN KARAKTER: Borzoj ustvari vtis s svojo impozantno velikostjo, bogato dlako, lepoto barv, z umerjeno proporcionalnostjo, eleganco in harmonijo oblike in gibanja. Te lastnosti dajejo njegovi zunanjosti razpoznavno plemenitost. Po značaju je miren in zadržan, vendar zanesljiv in neustrašen. Kot lovski pes je hiter in vztrajen. V boju je nevaren nasprotnik, kajti kljub svoji elegantni zunanjosti je to močan pes, ki ga v Rusiji uporabljajo za lovskega psa. Kot lovskega psa ga odlikujejo oster vid, velika hitrost -predvsem na kratkih razdaljah - in borbenost. Pri ocenjevanju sta odločilni tako zunanjost kot karakter.

VIŠINA: Plečna višina pri samcih znaša od 70-82 cm in več; psice so približno 5 cm nižje. Izredna višina se ceni samo do meje, pri kateri videz zaradi višine ne izgubi svoje harmonije in pri kateri pes ne izgubi svoje hitrost.

OBLIKA: Rahlo razširjena kvadratna oblika; kar pomeni da je dolžina trupa 1-2 cm daljša od plečne višine.

KONSTITUCIJA: Izrazito linearen ali leptosomaren konstituciski tip (dolga lobanja, dolgi udi, ozek in plosek, vendar globoke prsi).

UPORABA: Lovski pes, predvsem za lov na zajce, lisice in volkove. V zahodnem svetu pogosto sodeluje na dirkah.

GIBANJE: Pri hoji in kasu je gibanje prožno s širokim izkorakom. Pri zasledovanju plena teče ne ne prehitrem kasu; pri gonji pa v hitrem galopu z dolgimi tekočimi skoki.

DLAKA: Dolga svilnata, valovita ali rahlo skodrana. Posebno bogata in gosta okoli vratu, na podprsju, na zadnji strani prednjih nog , po stegnih in repu. Kratka dlaka, drobni kodri ali žimasto sodrana dlaka veljajo za lepotno napako.

BARVE: Bela, zlata v vseh odtenkih, zlata s srebrnim odtenkom, zlata s temnimi oznakami; rdeče črne oznake pri temni maski in okončinah, siva, od pepelnato sive do rumenkasto sive; tigrasta: zlata, rdeča ali siva s temnejšimi lisami, rdeča, črna in vsi odtenki teh barv. Ožigi so dovoljeni, toda nezaželjeni. Pri temno obarvanih psih so tipične črna maska in široka, temna znamenja po trupu. Vse te barve se lahko pojavljajo samostojno ali kot madeži na beli podlagi. Pri enobarvnih psih je barva zgoraj temnejša, na trebuhu in notranji strani nog pa svetlejša.Prva stran |  Legla |  Mladički |  Galerije | 
Copyright © 2006 Simona Razpotnik. Vse pravice pridržane. Izdelava Miami_T