PROSTATITIS


Izraz prostatitis uporabljamo za razlicna vnetna dogajanja v prostati ali bolj pogosto za dogajanja, kjer so prisotni simptomi in znaki vnetja,ne moremo pa izolirati povrociteljev.

Locimo štiri klinicne oblike:

1. Akutni bakterijski

Navadno nastaja pri mlajših moških, lahko pa je povezan tudi s notranjim urinskim katetrom. Praviloma poteka kot septicno stanje s povecano telesno temperaturo in mrzlico.
Spremljajo ga:
- bolecine v spodnjem delu trebuha
- pritisk na perinealno obmocje
- motnje mokrenja (pogosta, urgentna, boleca in pekoca mikcija)
- izredna obcutljivost prostate
Najdemo zvišane levkocite in sedimentacijo. Povzrocitelji so ponavadi Gram negativne patogene bakt., ki povzrocajo infekcijo secil (E. coli , Klebsiella); pri prostatitisu povezanim z urinskim katetrom pa so vzrok bolnišnicni gram negativni bacili in enterokoki.
Zdravljenje obsega velike odmerke antibiotikov, analgetike, protivnetna sredstva, tople kopeli in ureditev oddvajanja blata.

Mogoci so zapleti: prostaticni ognojek, epididimitis, seminalni vezikulitis, septikemija in kronicni bakterijski prostatitis.


2. Kronicni bakterijski

Je blago,brez zvišane telesne temperature potekajoce vnetje. Pogosto se razvije iz ne do konca pozdravljenega akutnega prostatitisa.
Klinicna slika:
Bolniki imajo rahel obcutek napetosti in pritiska v presredku, bolecine v krizu, motnje pri spolnem zivljenju. Pri rektalnem pregledu je prostata boleca na pritisk. Najpomembnejši pa je dokaz vnetnih elementov v eksprimatu ali ejakulatu.

Diagnoza:
pregled seca , urinokultura, masaza prostate, pregled eksprimata prostate in kultura ejakulata.
Zdravljenje je antibioticno.

 

3. Nebakterijski

Nebakterijski prostatitis imajo pacienti pri katerih najdemo:
- simptome in znamenja prostatitisa
- povecane levkocite v eksprimatu prostate
- negativno kulturo seca
in v anamnezi nimajo ponavljajocih se epizod akutnega bakt. prostatitisa. Pogostejši je pri mlajših, spolno aktivnih moških s poprejšnjim nespecificnim uretritisom in zato domnevajo, da se povzrocitelj prenaša s spolnimi stiki. Povzrocitelja sta najverjetneje Chlamidia trahomatis in Ureaplasma urealyticum.

Zdravljenje: Ucinkovitost antimikrobnih snovi ni zanesljiva, vendar se nekateri pacienti dobro odzivajo na 4-6 tedensko zdravljenje z eritromicinom, doksacilinom, trimetoprim-sulfametoksazolom ali florokinolonom.4. Prostadinija

Je stanje s simptomi in znaki prostatitisa ,vendar ni dokazov, da gre za vnetje (normalno št. levkocitov v eksprimatu in negativno bakterijsko kulturo seca). Vecinoma ne gre za vnetje , zato naj ti pacienti ne bi jemali antibiotikov.

 

Preiskave

Ø laboratorijske preiskave krvi in urina
Ø urinokultura po Sanfordu
Ø masaza prostate in pregled eksprimata
Ø UZ secil
Ø urografija

site created by ewwwa----homepage----mail me